Primăria Comunei Mociu

județul Cluj

Fişă de informaţii cu privire la personalitatea lui Liviu Dan
 

Om de înaltă ţinută  până în ultima clipă a vieţii sale, exemplu viu de corectitudine în familie şi societate, respect, onestitate şi dragoste faţă de semeni, iubitor de familie, neam şi patrie, fiul medicului Ioan Dan şi a  Aureliei Dan, născută Gherman,  Liviu Dan s-a născut în 24 martie 1884, în Mociu, judeţul Cluj.  

     Clasele primare şi gimnaziale le-a urmat în localitatea natală. Copilăria petrecută în Mociu i-a sfârşit după ce părinţii au luat hotărârea ca fiul lor să se înscrie la liceu. Liviu Dan urmează cursurile Liceului German din Bistriţa, într-un spaţiu care nu a mai corespuns cerinţelor de atunci, ceea ce a făcut ca directorul gimnaziului, Georg Fischer,  să apeleze la donaţii.  Potrivit paginii oficiale a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa printre donatorii construirii Gimaziului Evanghelic German se numără şi tatăl lui Liviu Dan.

      Un foarte bun cunoscător al limbilor germană şi maghiară, Liviu Dan se înscrie la Universitatea de Ştiinţe din Cluj şi urmează cursurile Facultăţii de Drept.

În anul 1912 obţine titlul de doctor în drept şi ştiinţe de stat la Universitatea din Cluj, iar după finalizarea studiilor o întâlneşte pe Lena Boier cu care se căsătoreşte în anul 1913 în localitatea de domiciliu a acesteia, Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. După oficierea căsătoriei, Dan Liviu împreună cu soţia, se mută definitiv în Mociu.

       La vârsta de 30 de ani i se naşte prima din cele trei fiice, Dan Livia. În actele de naştere ale acesteia, la rubrica privind părinţii este stipulat: Dr. Dan Liviúsz ügyvéd (avocat) şi Boier Helén în vârstă de 22 de ani. Dan Livia se căsătoreşte cu dr. Zaharie Radu la 21.09.1935 în localitatea Mociu şi moare la data de 5.08.1995 în Braşov.

     Fiică mijlocie a lui Liviu şi Elena Dan, Zoe Dan, căsătorită Andreeescu, s-a născută la 10 octombrie 1917 în Lechinţa şi a decedat la vârsta de 25 de ani în Mociu la data de 7 martie 1943.

      În actul de naştere nr. 88 din 10.06.1920 este înregistrată la Mociu naşterea celei de-a treia fiice a prim-pretorului dr. Liviu Dan în vârstă de 36 de ani. Mama este înregistrată ca Lena Boieriu în vârstă de 28 de ani. Născută la data de 1.06.1920, Nora-Stela Dan  se căsătoreşte  la data de 15.02.1947 în localitatea Mociu cu avocatul Septimiu Sângiorzan şi decedează în Brasov în anul 2014.

       Înainte de 1918,  avocatul Liviu Dan a fost membru al Partidului Naţional Român, iar ulterior a intrat în Partidul Naţional Ţărănesc, aripa Iuliu Maniu,  partid care l-a avut, printre fruntaşii de marcă pe fatele său mai mic, dr. Sever Dan, avocat de profesie şi el. Sever Dan a fost delegatul localităţii Mociu la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, cu mandatul precis să voteze pentru unirea tuturor românilor. Se pare că Liviu Dan l-a însoţit pe fratele său la Alba Iulia, acesta din urmă fiind ales membru în Marele Sfat Naţional Român în Adunarea de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918.

     După 1918, în calitate de prim-pretor, Liviu Dan participă la preluarea administraţiei româneşti. A fost prim-pretor al plasei Mociu până în 1922, când, prin Înaltul decret regal nr. 577 din 3 februarie 1922, a fost numit prim-notar II la subprefectura judeţului Cojocna.

Potrivit documentelor din arhiva Primăriei Comunei Mociu, în anul 1928 Liviu Dan este membru al Consiliului Local Mociu şi avocat în Mociu până în 1932.

În timpul guvernării PNŢ, prin Decretul regal nr. 1.925 din 8 iunie 1932, Liviu Dan este numit în funcţia de prefect al judeţului Cluj, funcţie ce o va ocupa între 11 iunie 1932 şi 13 noiembrie1933.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi ulterior, Liviu Dan a fost notar public în Mociu.

  După marea naţionalizarea de la 11 iunie 1948, acesta s-a extins chiar şi a unei mari părţi din locuinţe de proprietate privată. În sat se vorbea de casa lui „Dănoaie” şi că „A lu’ Danu or fost mari gazde şi oameni cu învăţătură”. Nici cabinatul notarial al lui Liviu Dan nu a scăpat naţionalizării.  Făcâd parte din „marile gazde”, Liviu Dan urma să fie ridicat de Miliţie şi dus la Sighet. Planul Miliţiei nu a fost dus până la capăt deoarece se stinge din viaţă la data de 24 mai 1949, ora 17,00 în localitatea Mociu. Din nefericire, în noaptea de 5/6 mai 1950 fatele său, Sever Dan, a fost arestat şi dus la penitenciarul Sighet fiind eliberat, grav bolnav, în 6 iulie 1955.

De religie greco-catolic, Dan Liviu îşi duce somnul de veci alături de alţi membrii ai familiei în spatele B.O.R. Mociu II, biserică greco-catolică la acea data.

Liviu Dan a fost decorat cu „Steaua României” în grad de Ofiţer.

 


 

Notă:  Mulţumim şi pe acestă cale d-nei Mariana Radu, nepoata lui Liviu Dan şi strănepotului  acestuia, Vasile Radu pentru sprijunul acorda în realizarea acestei fişe.        

Surse: Zoltán Györke: Mecanisme de organizare şi funcţionare a instituţiei prefecturii în clujul interbelic

Zoltán Györke: Prefecţii clujului: Analiză prosopografică